7.10.15

Vil du dele din yogamåtte?


Akroyoga er en motionsform, der blander akrobatikkens udfoldelser med yogaens intimitet. For 27-årige Miriam Swartz handler akroyoga om mere end smukke positioner, avancerede bevægelser og stærke løft. Det handler om tillid og forståelse – og lysten til at dele sin yogamåtte. 

Af Sara Kleist 


Midt på gågaden i Aarhus finder man på 1. sal et yogastudie indrettet i en helt almindelig lejlighed. Væggene er prydet af blødt træningstøj, og de milde duftluft kilder i næseborene. Atmosfæren er omfavnende og rolig, ligesom Miriam.

Yoga er spirituelt og nærværende. Akrobatik er sjovt og dynamisk. Miriam er glad for begge dele, men smelter man de to sportsgrene sammen, bliver det magisk for hende. Hendes krop er rank og stærk, men hun understreger, at akroyoga ikke er en lukket klub.

”Det ser imponerende og svært ud, men akroyoga er virkelig for alle. Der skal bare rigtigt meget til, før hende den generte fra Hinnerup lige tager til Aarhus og lægger sig op på fødderne af en vildt fremmed. Men rigtig mange kan have glæde af at overskride den grænse”, siger Miriam.


Fra fysik til flow 


Det var ikke kærlighed ved første blik, da Miriam første gang stiftede bekendtskab med akroyoga. Hun er uddannet ved New York Circus Academy med speciale i luftakrobatik, og det fysiske niveau var derfor alt for nemt for hende. Efter sin første workshop sad hun med en følelse af ’hvad skal jeg bruge det her til?’ Det er lidt mere end to år siden nu, og selvom hun ikke blev pladask forelsket i den alternative træningsform, er kærligheden langsomt kommet snigende.
”Akroyoga er først rigtigt kommet til Danmark inden for de seneste par år. Det har udviklet sig fra at handle om den fysiske øvelse, vi lavede på hinanden, til at handle om flowet og relationen til partneren,” siger Miriam.


Overgiv dig og flyv på fødder 


Miriam forklarer, at man i yogaens verden kun af afhængig af sig selv. Men i akroyoga inviterer du en anden over på din yogamåtte, som du er afhængig af, hvis bevægelserne skal lykkes. På den måde er akroyoga en mulighed for at kommunikere og skabe relation til et andet menneske på en helt anden måde, end vi er vant til.


I akroyoga er man typisk tre personer. En base, der ligger med ryggen på jorden. En flyver, der elegant løftes af basen. Og en spotter, der passer på. Den intime nichesport, der oprindeligt kommer fra USA, bliver stadig mere populær i Danmark. Men det går langsomt. Miriam tror, det handler om berøringsangst.


”Mange har rigtig svært ved noget så basalt som at røre ved at andet menneske. Men når folk sættes i gang, kommer der en helt særlig ro og sammenhørighed. Følelsen af at slippe kontrollen og overgive sig totalt til at andet menneske kan være enormt stærk,” siger Miriam.






Ingen kommentarer :

Send en kommentar

Siden er et åbent forum for alle der har erfaring eller en mening om akroyoga. Du er mere end velkommen til at formulere din holdning med en respekt og modenhed som kommentar til indlæggene.